Tuesday, November 15, 2011

Hi. Hey. Hello :)



Assalamualaikum w.h.b and Happy Tuesday guys dan girls!
How are you my lovely readers? ( Still have readers ke? ;p)
Hopefully, uols sihat with a great-full health.
Agak lama x update this blog.
X update pun because im tooooo busy with my work.
Nak promise kat korang untuk update blog selalu pun x boleh, well my commitment haruslah diutamakan.

Today, i want to share you this special quotes yang ada kena mengena with myself :)

‎" Never take someone for granted, hold every person close to your heart, cause you might wake up one day and realize that you've lost a diamond while you were too busy collecting stones. "



Hargailah orang yang rapat dengan kita setiap masa. Once the person dah xde or out of our life, kita akan menyesal sampai bila-bila cause bila dia ada, we never appreciate that person. hmmmm..

Oklah, that's all for today

Dont forget to smile, because you're too sweet with your smile on your face ;)

Thank you babes!
Chiow and Wassalam
:)

Friday, August 26, 2011

Hari Tua ku ;)

Happy Birthday to me!


Assalamualaikum w.h.b and happy Friday love! ;p
So, How are you guys? Hope korang semua sihat-sihat belaka
Me? Alhamdulillah, sihat sangat-sangat and i'm feel blessed :)
Thanks Love! ( My family and Friends )

Dah sebulan++ rupanya tak update blog ni.
Sekejap je dah sebulan ya! Macam baru semalam je rasanya update blog ni..(ayat orang malas ;p)Hehe

Banyaaaak sangat nak story kat uols semua but xtau nak cerita yang mana satu.
ermmm... ape ya yang nak dicerita kat korang?
hmmmm

Oklah nak cerita bout my 23rd birthday celebration.
23 dah umurku..
Just simple celebration but full with love. *bliss*
I love if photos tell the full stories..hehe
check it out!



My b'day cake a.k.a Pavlova




special thanks to my lovely sis for the treat on my birthday


Rasa sangat-sangat happy.
Oklah, dah start blurr and xtau nak type apa.
sori sori sori

Will be back after dah x blurr.
hehe
Take Care!

Saturday, July 30, 2011

Just nak share kat uolls this note ;)

Assalamualaikum, saya paparkan statistik berkenaan umat islam di Malaysia utk renungan kita bersama:

1. 50% sahaja umat islam di Malaysia memiliki Al-quran di rumah dan hanya 5% membacanya dan 1% lagi membaca tafsirannya

2. 80% umat islam memliki ASTRO decoder dan hanya 5% menonton ASTRO OASIS

3. 70% umat islam tertarik dengan perkara yg membawa kepada "Karnival" atau unsur yg membawa kepada hiburan

4. 50% menyokong program seperti Akedemi Fantasia, Tomtombak, Mentor dan rancangan yg seumpamanya

5. Hanya 10% umat islam dari satu taman perumahan yg membantu masjid atau surau di sebuah kawasan

6. Hanya 20% yg menghantar anak-anak mereka ke sekolah agama

7. 80% remaja hari ini tidak reti atau tidak pandai mengaji

8. 90% remaja atau kaum wanita suka berseluar panjang dan memakai T-Shirt

9. 80% pasangan baru yang belum berkahwin akan menonton wayang setiap bulan di panggung wayang

10. 95% umat islam tidak pernah mencari atau pergi ke kelas mengaji untuk mendalami ilmu agama islam itu sendiri

11. 95% wali kepada pengantin perempuan tidak tahu syarat-syarat sah mewalikan anak mereka dan 99% bapa menyerahkan pernikahan anak mereka kepada berwalikan imam

12. 100% anak-anak islam bawah 12 tahun cenderung kepada kartun seperti Ultraman, Mask Rider, Digimon, Pokemon dan banyak lagi kartun seperti ini yang unsurnya merosakkan minda

13. 50% umat islam adalah kaki botol dan minum arak

14. 50% pasangan yg telah berkahwin dan dan mempunyai anak mengaku mempunyai hubungan sulit dengan perempuan lain dan mempunyai tabiat melanggan pelacur

15. 90% cenderung kepada keduniaan dengan ingin memliki rumah mewah, kereta mewah dan duit yg banyak

16. Hanya 30% umat islam lelaki menunaikan solat Jumaat pada setiap minggu

17. 3% umat islam menunaikan solat suboh secara berjemaah di masjid atau surau setiap hari

18. 90% umat islam tidak ambil tahu tentang soal kejiranan atas konsep tidak suka jaga tepi kain orang

19. Hanya 10% umat islam yang akan membantu saudaranya yg lain terutamanya dalam soal duit

20. Dan hanya 1% sahaja umat islam yang mengetahui Sifat 20 dalam ilmu ketuhanan

21. 90% umat islam percaya, faham, berkehendak, terikut-ikut kepada benda yang Tahyul, pelindung diri, pelaris business, tarik duit, seri muka, kebahagiaan rumah tangga, santau, pukau dan semua elemen yg menjuruskan kepada Syirik kepada ALLAH

Saya paparkan semua statistik di atas usaha untuk menyedarkan diri saya sendiri dan saudara saudari tentang betapa kroniknya kefahaman islam di negara kita sendiri hari ini. Dari peratusan yang tinggal berapakah yang boleh digolongkan kepada "orang muqmin" dan berapakah yang boleh digolongkan sebagai "Makhluk"

Sama-samalah kita buat kiraan untuk diri kita sendiri,

Yang paling penting, selepas kiraan dibuat, adakah kiraan itu dapat menyedarkan dan mendekatkan kita dengan ALLAH S.W.T?

Wallahua'alam

Wednesday, June 15, 2011

Blur dan Blank

Assalamualaikum w.h.b and happy working guys! ;p
How are you? Hope ok-ok la k
Today, i'm not feel so good. Maybe sebab puasa.
Weather pun sekarang x menentu. Sekejap hujan sekejap cerah.
Apa-apa pun, i'm feel blessed to be a Malaysian.Cewah..hehe

Macam dah lama tak update this blog.
Last post pun on 29th March.
hmmm.. Nampaknya kena rajin update blog to improve my skills in writing.
Bila start nak type jek mesti blurr. I dont know why, padahal banyak gila dalam otak nak story telling with u all.

Alhamdulillah, everything smooth and i'm a lil bit 'kekok' to touch the bride's face.


Oklah.
Sampai disini sahaja untuk hari ini.
hope hari-hari yang akan datang, i rajin untuk update my lovely blog nie. Amin.
Take care guys!
Thanks for reading my blog.

Wassalam

Tuesday, March 29, 2011

My New Addicted

Assalamualaikum w.h.b
what's up? Hope korang sihat with a great condition.
Me? Alhamdulillah, i'm in very good condition and healthy with my family and friends.
and busy with classes, family and friend. Syukur ;)

Last post on 090311, today's post on 290311.

Just wanna share with u guys my new addicted.
not so new la, actually dah lama tapi dulu terpendam.
sekarang masa untuk meluahkan pula minat2 yang terpendam.hehe

Nak tau what is my new addicted..
I think, all girls ada addicted dengan benda ni.
Maybe 10% je yang x suka.


Ok.

Me introduce my new & current addicted




Ta-da!!


p/s: this is not mine, just take it from miss Google.thanks sweety! ;p

Dah tau what is my current addicted?
kumpul make up stuff.
which is need a lot of money to buy that thingy
so, kalau dah ter addicted dengan benda ni, harusla save money start from now. xgitu miss??


im just buy Make up brush set which is cost Rm172 thru lowyat's forum.
And i cant wait to received and use it on my customer's face.


Sangat berharap yang brush ni lembut and buatkan solekan lebih stunning. hehe

Will upload my hasil solekan to you. Inshaallah

Thats all for today and this month.
Thanks for reading.
i love you!;)

Wassalam

Wednesday, March 9, 2011

Panduan untuk sesiapa yang mahu kurus ;p

Assalamualaikum w.h.b.
This post i just C&P from this link
http://panduankurus.com/diet-rasullullah-s-a-w/.
Dapat pun thru Facebook.
So, kepada sesiapa yang nak kurus dan berdiet silalah amalkan Diet Rasulullah S.A.W. Lagi afdal dari mengamalkan diet2 bagus yang lain.

Photobucket



Diet Rasullullah S.A.W


Menurut kajian yang telah dibuat,kebanyakan penyakit yang datang adalah berpunca daripada makanan.Pemakanan yang tidak mengikut garis panduan yang betul sememangnya akan mengundang pelbagai jenis penyakit.

Hal inilah antara penyebab terjadinya berbagai penyakit seperti penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain-lain penyakit.

Sebagai umat Islam,kita seharusnya mencontohi rahsia diet yang diamalkan oleh Rasullulah. Baginda begitu mengambil berat akan soal pemakanan bagi menjamin kesihatan baginda dalam melakukan ibadat kepada Allah.

Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayat baginda kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. Sesungguhnya makan juga tergolong dalam ibadat.

Antara diet yang diamalkan oleh Rasulullah adalah:

a) Jangan makan DAGING bersama IKAN

b) Jangan makan IKAN bersama SUSU

c) Jangan makan IKAN bersama TELUR

d) Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD

e) Jangan minum SUSU bersama CUKA

f) Jangan minum SUSU bersama DAGING

g) Jangan makan BUAH bersama SUSU CONTOH :- KOKTEL

h) Jangan makan AYAM bersama SUSU


ANTARA TIPS CARA MAKAN MENGIKUT SUNNAH RASULULLAH:

Jangan makan buah setelah makan nasi , sebaliknya makanlah buah terlebih dahulu, baru makan nasi.

Jangan sesekali tinggal makan malam .. Barang siapa yg tinggal makan malam dia akan dimakan usia dan kolesterol dalam badan akan berganda.

Dalam kitab juga melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu kerana akan mempercepatkan kita mendapat penyakit. Ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahawa dalam daging ayam terkandung ion positif sedangkan dalam ikan pula mengandung ion negatif, jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merosakkan usus kita.

Selain itu juga,Nabi juga turut mencegah seseorang itu meniup air yang panas.Menurut para ilmuan,molekul karbon dioksida (CO2) yang dihembus ke dalam molekul air (H2O) akan membentuk asid (CH2O3) yang boleh membahayakan kesihatan.
Berikut adalah beberapa garis panduan yang dinyatakan dalam Al-Quran dalam mengekalkan kesihatan kita.Antaranya ialah:

Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap kedalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan kurus dan tak gemuk.
Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air yang berisi ais) setiap pagi. Mujarabnya InsyaAllah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).

Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit setelah membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah yang mengandungi oksigen akan mengalir ke ruang tersebut.

Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari-jari tersebut. Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahawa enzim banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzim sejenis bahan yang membantu percernaan makanan)


*Semoga kita dapat mencontohi amalan pemakanan Rasullulah dalam mengekalkan kesihatan kita seterusnya dapat meningkatkan kualiti ibadat kita seharian. Badan yang sihat sudah tentu membolehkan kita beribadat kepada Allah dengan sempurna. Apa yang penting ialah kita semua dapat mengamalkan sunnah Rasullullah ini yang sering kali dilupakan oleh sesetengah umat baginda.Kami sentiasa MENYAYANGIMu Ya Rasullullah.

Friday, March 4, 2011

Seharian bersama geng GM di Medan Mara

Assalamualaikum w.h.b
Sihat x?

Today sangatlah tiada mood nak buat apa-apa.
Dengan pening kepalanya lagi and bla-bla.
Ok.Fullstop.

Back to the topic.
On 3rd of March, my friends and i diarahkan oleh cikgu
untuk buat demo solekan and free makeup session @ Medan Mara, Kuala Lumpur.
Demo tu untuk memperkenalkan kat rakyat Malaysia jenama Forest Secret.
korang pernah dengar x jenama tu?

Apa yang i tahu about this product.
It's Malaysian product. And all of Forest Secret product made from herbs yang ada kat Malaysia ni. If nak tau best ke x product forest secret ni tryla.
But for me, yang best product Forest Secret ni dia punya lipstick.
bestnya sebab colour dia yang natural and not too bomb sangat.
Tapi, i bukanlah seorang yang memakai makeup except eyeliner.
Pakai pun time2 ada event macamni. Tupun sebab ada orang rajin makeupkan muka ni.
Kalau x, xdenya pakai makeup.

This event start pukul 8 till 5pm.
Masa start tu, memangla xda orang yang sudi untuk muka nak dimakeupkan even it's free.But tengahari memang mendapat sambutan. Sangat penat. But i'm enjoy.





Linda and Kak Jo busy makeupkan customer




and me busy doing thiss





me busy taking pictures myself and helping my friends to take their pictures..hehehe




Layan all this pic.








Thank you
Wassalam

Saturday, February 19, 2011

Manusia oh manusia




Assalamualaikum w.h.b and happy Saturday!
Today's post in malay*english = Rojak because i want to 'bebel'ing about something that i dont like.
hehe..

First of all. Before i start my 'bebel'ing.
How are you? and how you spent you Saturday?
me? just stay at home doing house work. hehe

My words look so skema. haha.
Like standard 4 punya English Essays.
How eh to improve my essay and my speaking skill. Haishhh

Ok back to the title.
I dont know where to start.
Just came back from masjid to perform the Magrib Prayer.
Selalu, i akan stay till Isya' Prayer. But because of too many peoples datang ke Masjid harini, i balik then terus menghadap laptop. Menghadap laptop pun sebab nak share something dengan korang.*alasan*


Memang bagus Masjid depan rumah ni penuh dengan orang. I Like
Tapi masalahnya Masjid ni penuh hari Khamis, Sabtu and hari pihak masjid buat makan2 lepas solat Isya'. Did you get it what i want to 'bebel'ing about.

Ini yang membuatkan i terfikir, apa motif dorang datang ke Masjid?
Adakah disebabkan makanan yang mewah lagi lazat. Jahatkan i fikir macamtu.
Untuk pengetahuan korang, Masjid depan rumah i ni memang mewah makanan yang dorang sediakan. Nasi Arab, Nasi Beryani dan macam2lah. Kalau setakat Mihun goreng bodoh pandang sebelah mata. Seriously.

Kalau hari2 biasa, boleh dikira barisan lelaki dan wanita yang datang. Selalunya kalau saff lelaki 2-3 baris. Perempuan pun sama. Tapi kalau hari makan2, Sampai buat saff kat luar. Haa.. Xke i fikir macamtu. Kalau korang, Korang ade fikir apa yang i fikir x?

Nak bagi bukti pun xda, sebab i xbawak hp pergi Masjid. Kalau xboleh tangkapkan bukti2 apa yang i cakapkan..

Pihak masjid buat macamni maybe atas niat, mengajak orang beramai2 menunaikan solat di masjid. Tapi kalau dorang ni datang atas niat, dapat makan free. Macamane pulak tu amal ibadat dorang?

Oklah. That's all. Ini semua atas apa yang ada dalam kepala otak i. Yang baik datang dari Allah s.w.t dan buruk semua dari i.

Sekian. Wassallam

Wednesday, February 2, 2011

No title

Bismillahirrahmannirrahim.
Ya Allah ya tuhanku,
Kau kuatkanlah iman ku untuk menunaikan tanggungjawapku kepadaMU.
Kau tabahkanlah hatiku untuk menghadapi dugaanMU.
Sesungguhnya kaulah tempat aku mengadu dan aku memohon petunjuk dariMU

Amin Ya rabbal alamin

Welcome Miss February 2011

Assalamualaikum w.h.b
what's up? Hope korang sihat with a great condition.
Me? Alhamdulillah, i'm in very good condition and healthy with my family and friends.
and busy with classes until end of the year. Inshaallah.



I think i have no idea what i wanna write to this post.
Just wanna wish you.
Happy Holidays!

Thats all.

p/s: sorry i dont have mood to blog but i miss to blogging. it's complicated actually.

Sunday, January 23, 2011

Year End Holidays, Penang!

Assalamualaikum w.h.b and happy weekend :)

My YEH is at Penang.
Went there with my parents. aunt, lil bro and me.
My sister and bro didn't follow us because busy with their works.

My dad

My aunt, mom and my dad

Dad and Lil bro in Penang Rapid Bus


One thing i don't like when on holidays is this..



Perasan x?


Still xperasan..


Ok, in this pic mesti akan perasan what i dont like when im in holidays


abaikan muka diatas ;p


Xperasan lagi?

Focus on my hijab. Garis2 tanda tudung x iron. (* *)
Just a small problem i think. hehe. And i dont mind, well dah kata on vacation ofcourselah ada sikit2 macamtu.

Thats all.
I think my English sangat teruk, and i really dont like it. haishh..

Sunday, January 16, 2011

Kluang oh Kluang!

Assalamualaikum and Happy Sunday yaw!
Today's post bout my last year activity.
Cerita dah basi i think. hehe

After vacation at Kelantan.
My sis and me went to Kluang, Johor.
My autie's house. Spent my precious time with my lovers, friends and sibling, relatives.

What best in Kluang?
i think Kluang best because of them.
yeah. I really miss Kluang.

Enjoy k!


Gunung Lumut







Zenxin Organic Park







Last

Gunung Lambak





I think ni entry yang paling banyak pic i upload.hehe

Ok. bye
Salam

Friday, January 14, 2011

WIR Campaign = Wear It Right Campaign

Assalamualaikum w.h.b
what's up? Hope sihat selalulah ye dengan orang yang Tersayang.
Me? Alhamdulillah, i'm in very good condition and healthy with my lovers ;p
and kinda bz with classes. And i like it.

Today just re-blog about Wear It Right Campaign. Covering the chest is BEST.
This campaign is especially for the girl who's wearing Hijab like me.


Take from this blog >http://bududanbelacan.blogspot.com/

Photobucket


So come on girls, let's do this. Covering the chest is the best!

Thursday, January 6, 2011

Everyone makes mistakes. If you can't forgive others, don't expect others to forgive you

Nyummy!







Assalamualaikum.
quick update.
I'm craving with this food.
Treat me? ok?
hehe


Bye
Salam

Sunday, January 2, 2011

Ho ho ho Holidays; Kelantan! Part two

Assalamualaikum w.h.b
Before it's too late.
I just wanna wish you Happy new year!
New year, new hope, new joys and happiness and memories still remain the same. hehe

Ok. continue my holiday's story part 2 in Kelantan.
as usual pictures will tell u my story. hehe


enjoy guys!






P/s: i've already deactivated my FB. u can follow me on my twitter or my tumblr. tq