Tuesday, December 28, 2010

Ho ho ho Holidays; Kelantan! Part one

Assalamualaikum w.h.b

Tik tok tik tok just a few more days we'll celebrate 2011.
So, what's your 'Azam' on 2010? opss 2011. Me?
erm... I dont have time think about it. Because too busy scheduling my program on 2011.

Maybe i'll make it on 31st December 2010.

Ok. Back to the title of my post.
Went to Kelantan with my lovely, beautifully, deary sister on Thursday night, 25th November 2010.
This is our first time holiday without my parents, my older and lil bro.
Yeah, surely we're shocked and at the same time feel like wow! are we sure we can handle ourself in Kelantan without them.

And for surely Yeah! we can handle it without worrying our parents. Thanks to Kak Rinie, her hubby and family. And not to forget Amirul. We also hired them to be our tourist guide in Kelantan using our rent car. hehe


Let's the picta story the rest ;)

Our car, rm60/perday

My first day in Kelantan. Baru sampai


Pantai Cahaya Bulan

Me with my sister
Me.

My sister
Amirul and me


Last
Dah puas Cam-whoring, Nilah muka penat plus hungry. (**)

P/s: Myself in this post sangat kelihatan chubbiness. yes, i gain weight about 3kg when in Kelantan. hehe


To Be Continue....

Saturday, December 25, 2010

Ho ho ho Holidays Yaw!

Assalamualaikum w.h.b and happy weekend

Sihat?
i Hope you guys sihat with your loved one.

Rite now, just come back from holidays in Penang with my parents, auntie and lil bro.
Tersangatlaaah penat and really need a rest.
Tomorrow baru start doing laundry, kemas beg dan sewaktu dengannya.

I'll upload pic when im free.

Curently i miss my sayangs very much. haishhh



Me and my sayangs. love and miss you very much ;)




p/s: someone told me that my face and my act look alike seorang ibu. haha.

Tuesday, December 14, 2010

Dinner @ Barney's, Kluang

Assalamualaikum w.h.b and happy Tuesday ;)

Tajuk diatas dah ceritakan sebahagian daripada gambar di bawah.
I went with my deary sister. Just 2 of us having candle light dinner. hehe
The foods was awesome especially the Chicken and Mushroom Lasagna. And the price is cheaper than in KL.
Overall for this restaurant i give 4 and 1/2 stars.

Enjoy!





Wednesday, December 8, 2010

Rendahnya martabat orang yang TAK MENUNAIKAN SOLAT

Assalamualaikum w.h.b.
Today, im just forward what i read on Facebook.


Semua orang tahu bahawa kalau meninggalkan solat adalah dosa besar dan malahan lebih hina daripada khinzir. Betapa hinanya kita kalau meninggalkan solat seperti yang dikisahkan pada zaman Nabi Musa as. Begini kisahnya, pada zaman Nabi Musa, ada seorang lelaki yang sudah berumahtangga, dia tiada zuriat, lalu terdetik dalam hati dia (nazar), "Kalau aku dapat anak, aku akan minum air kencing anjing hitam." Nak dijadikan cerita, Allah pun kurniakan isteri si lelaki tadi pun hamil dan melahirkan anak. Apabila dah dapat anak, lelaki ni pun runsinglah. Dia dah nazar nak kena minum air kencing anjing hitam. Syariat pada zaman Nabi Musa berbeza dengan syariat yang turun untuk umat Nabi Muhammad. Kalau umat Nabi Muhammad, nazar benda yang haram, maka tak payah buat tapi kena denda (dam) atau sedekah. Tapi kalau zaman Nabi Musa, barang siapa bernazar, walaupun haram tetap kena laksanakan nazar tu. Lalu, si lelaki yang baru mendapat anak, dengan susah hatinya pergilah bertemu dengan Nabi Allah Musa dan menceritakan segala yang terjadi ke atas dirinya.


Lalu, Nabi Musa menjawab bahawa lelaki tu tak perlu minum air kencing anjing hitam tetapi akan minum air yang lebih hina dari air kencing anjing hitam. Nabi Musa perintahkan lelaki tersebut untuk pergi menadah air yang jatuh dari bumbung rumah orang yang meninggalkan solat dan minum air tu. Lelaki itu pun senang hati, menjalankan apa yang diperintahkan oleh Nabi Musa tadi. Lihatlah, betapa hinanya orang yang meninggalkan solat, sampai dikatakan air yang jatuh dari bumbung rumahnya, lebih hina dari air kencing anjing hitam. Itu baru air bumbung rumah, belum air tangan lagi. Menyentuh bab air tangan, selalu kita suka makan masakan ibu/isteri kita.

Jadi, kepada muslimat sekalian, peliharalah solat kerana kalau meninggalkan solat (kalau tak uzur), air tangan akan menitik ke dalam basuhan makanan; nasi, dsb. Anak-anak, suami pula yang akan makan makanan yang dimasak. Takkan nak biarkan suami dan anak-anak gelap hati minum air tangan orang tinggalkan solat. Tak gamak kan?

Tapi lain pula halnya dengan kita ni. Pagi petang, mamak! Teh tarik satu, roti canai satu. Ada pulak segelintir tukang masak yang tak solat. Kita pun makan bekas air tangan dia..Gelaplah hati kita, sebab tu liat nak buat kerja-kerja yang baik. Hati² apa yang kita makan. Betapa beratnya amalan solat ni hatta Allah syariatkan solat kepada Nabi Muhammad melalui Isra' Mikraj sedangkan kewajipan-kewajipan lain memadai diutus melalui Jibril as. Ketika saat Rasulullah nazak, sempat baginda berpesan kepada Saidina Ali (dan untuk umat Islam), "As-solah as Solah wa amalakat aimanukum". Maknanya, "Solat, solat jangan sekali kamu abaikan dan peliharalah orang-orang yang lemah di bawah tanggunganmu..

Wa'allahualam


Thank you guys!

Monday, December 6, 2010

Tumblr anyone?



Assalamualaikum w.h.b

Anyone here know about Tumblr?
I think ramai dah tau pasal tumblr.
And maybe im the last person in KL yang baru tahu bout Tumblr ni. hehe

From Mr. Wikipedia, the definition of Tumblr is a microblogging platform that allows users to post text, images, videos, links, quotes and audio to their tumblelog, a short-form blog. Users can follow other users, or choose to make their tumblelog private. The service emphasizes ease of use.

From Miss Hidayah, the definition of Tumblr is same like blog. But i think, Tumblr is more like presenting pictures. I mean AMAZING Pictures. And i loikee. ;p

Pictures yang i like most is FOODs, FASHIONs and Beautiful Scenery.

Disebabkan itu, i made my Tumblr..

this is my Tumblr.

http://hidayahalid.tumblr.com

My tumblr is mostly reblog from others. hehe. which mean my pictures and writing only 10%. I think.hehe

So. Feel free to visit my Tumblr.

Thank you babes

Chiow!

:)

Monday, November 29, 2010

Next!!

Assalamualaikum w.h.b

Quick post for today.
im so lazy nowadays to update, to story, to do whatever thingy. haishhh

Ok. Post for today less pics and less typing. hehehe

enjoy guys!

Red Velvet cakes with Chocolate Frosting

Ofcourse this is not my cake.hehe. take from Mr.Google.


which is done actually last week.
i bake this cake with my lovely sister.
And the cakes taste not so nyumeeh and sooo sweet. hehe
Overall this cakes is not my taste. (**)


Thinking what i'll bake on my next activity. hmmmmm

Monday, November 22, 2010

Seminggu sudah...

Assalamualaikum w.h.b
Wassup uols? Hope korang semua sihat belakalah ya.

Last update on 9th Nov 2010,
And today is 22nd Nov 2010.
tik tok tik tok.. sekejap jek dah nak akhir bulan Nov

Tepat 9.40 malam ni, dah seminggu dia meninggal dunia
Orang yang menjaga, membesar, memberi makanan dan macam-macamla kat aku time my parents went doing Hajj when i 10 years old.

He passed away at his age 70 in his house at Johor.
Meninggal disebabkan penyakit tua.
Actually, Dah lama da dia sakit.
And getting worse year by year.
Kesian aku tengok perubahan dia, dari berisi sampai tinggal tulang.
hmmm. And Alhamdulillah, He passed away pada malam orang Wukuf di Arafah.


Orang yang aku maksudkan adalah......





Dia....



My uncle,Pak Ngah


Pic nie tahun 2008 punya.
Time nie dia masih berisi lagi..


Alfatihah untuk arwah pakcik aku..



May Allah bless his soul… forgive him of his sins… make his grave a garden and grant him the highest levels of paradise….. Ameen


Wassalam





To be Continue....

Tuesday, November 9, 2010

Jajan kegemaran saya

Assalamualaikum w.h.b
Sejak dah habis praktikal ni rajin sangat aku update blog aku yang xseberapa ni kan.
hehe. Almaklumlah dah xde kerjakan.
Jadi, apa lagi isilah masa yang terbuang ni dengan benda2 yang berfaedah seperti kemaskini blog.

Oklah.
seperti tajuk yang diatas.
Harini mahu berceritakan tentang snek kegemaran saya suatu ketika dulu.
Snek @ jajan yang saya suka ni saya makan sejak dari sekolah rendah hinggalah ke sekolah menengah. Tapi semakin lama snek @ jajan ni kelihatan pupus di pasaran.



Nilah jajan @ snek kegemaran aku time sekolah
korang semua pernah makan x?
mesti pernahkan.
Kalau xpernah xtahulah dari pelusuk mana korang datang.
hehehe

Jadi, disebabkan sepanjang aku masuk zaman umur atasan ;p
dah lama gila aku xnampak plastik jajan @ snek ni kat kedai runcit.
Hari yang lepas, aku jalan dengan keluarga aku pergi kedai runcit
adelah jumpa jajan @ snek ni.
Ape lagi. aku belilah. Lepaskan kempunan.
hehe
Akhirnyaaa..

Rasanya masih sama seperti dulu.
Bagus2.
Lepas ni, Tahulah aku nak beli jajan @ snek ni kat mana.
Hooray..



Dah habis baca?
if korang perasanlah kan.
for this post i use fully Malay language.
Cikgu BM mesti geleng kepala baca Karangan ni.
Okla. Actually i dont know nak bahasakan myself in this blog apa.
I or aku or saya or whateverlakan.
hmmm. Still thinking.

Alamak pic terbaliklah.
jap ye betulkan balik..








Wassalam

Sunday, November 7, 2010

DULU dan SEKARANG

Assalamualaikum w.h.b
Sihat x?
hope korang sehat2 hendaknya ;p
Okla post kali ni nak cerita kat korang semua bout myself.
Bukan nak cerita pasal ape pun.
Nak cerita perubahan wajah dan fizikal dulu dan sekarang.hehe
Dah xde cite la tu nak diceritakan.

Kat dalam laptop nie banyak gila pic yang dulu2 punya.
Adelah pic yang 4tahun before this.
Semua orang mengalami perubahan kan.
Tapi lepas tengok pic2 dulu.
Macam2 komen yang keluar dr mulut.hahaha.
Apa2 pun bersyukur sangat dengan kehidupan sekarang ni. Alhamdulillah

Jom tengok pic2 i yang dulu2 ye.


2007



2008



2009



Yang 2009 tu time my diploma's convocation at PICC on 31st October 2009


So, If korang perasan or cuma i je yang perasan years before i think i look very chubby. dan macam gelap.ahaha.

This my pic on 2010


Raya 2010



The latest pic.


October 2010


Ade Perubahan x?
maybe 5% kot every year
Tipulah kalau xde perubahan langsungkan?

Ok. Thats all
Thank you

Wednesday, November 3, 2010

PSYCHO!!



Ya Allah.
tak tahulah nak cakap apa lagi dengan hamba Allah seorang nie.
Nak kata xreti bahasa, orangnya pandai belajar sampai U
Nak kata sakit mental, xmasuk2 pon Hospital kat Tanjung Rambutan tu.
Nak kata xcukup kasih sayang, tengok macam bahagia je family dia
Nak kata x ada GF, berganti2 GF.
ape lagi yang xcukup ntah kat dia.
Keep disturbing me with calls and messages.
Please lah, Back off! Enjoy your life with your family, friends and GF
what past is past.

Kepada yang terasa, yes i mention bout you! So, what..Ada aku kisah?

search kat google 'PSYCHO', terjumpa pulak pic Lady Gaga.
Ada kena Mengena ke pic dia atas dengan PSYCHO?
Layankan jelah ye.hehe

Monday, November 1, 2010

I Miss You, Baby!






Rindu kat mereka
Dah lama sangat x peluk cium dan marah dorang nie.
Pic ni tahun lepas punya.
Sekarang dorang dah besar dan makin sihat.
Cant wait to see them
:)



Welcome Mr.November!!

Sunday, October 31, 2010

My Sister Convocation Part 2 1/2

Assalamualaikum
Ok.Ni sambungan untuk gambar2 konvo yang x upload di last post.







Sunday, October 24, 2010

My sister Convocation Part 2

Assalamualaikum dan salam sejahtera ;p
Quick post for today.
I nak share pictures me and my family on my sister's convo.
Last post i xtepek pic dorangkan.
s0, kali nie pic my family plak.


Jom tengok!!





Laaaa.cek2 hp dengan file dalam laptop. Cume ada pic nie je untuk dikongsi. Pic lain belum siap edit lagi. Sorila ye.hehehe

Thursday, October 7, 2010

My sister Convocation.

Assalamualaikum w.h.b and hye.
Sihat? Kalau xsihat, cepat2lah makan ubat ye.
Almaklumlah sekarang musim demam.
Mana x, pagi cerah petang hujan. Tapi tu kat area Gombaklah.
xtau pulak area kat tempat korang cuaca macamana.


Post kali ni nak cerita pasal akak i punya convocation di UIA
Convocation Ceremony start from 2nd October 2010 until 4th October 2010,
My sis punya is on 4th October 2010 which is last day of the convocation ceremony.

Semua pic2 ni diambil di kala boring tahap maximum semasa menunggu the ceremony habis.
Almaklumlah only parents je yang boleh masuk tengok. Yang lain2 kena dok kat luor.

Jom tengok pic yang diambil menggunakan hp i ;p





Dalam pic macam xramai orang dan macam sejukk je mata memandang, sebenarnya ramai dan suhu semakin panas. hehe



Kat bawah ni pulak, Peniaga2 yang menjual jambangan bunga untuk di beri kepada yang berkenaan




Dalam banyak2 peniaga bunga ni adalah terselit peniaga yang xjual bunga tapi jual 'benda' yang menarik perhatian kanak2 yang berada disitu. Pandai diorang mengambil peluang mengaut keuntungan ye. Diaorang xde khemah pulak tu. Dah untung dari segi tu. Modalnya hanyalah untuk benda tu jek.


Nak tau apa benda yang diperkatakan..
jeng jeng jeng ;p

inilah bendanya



nampak x?



ok ni pic yang lebih dekat. Tangkap secara haram. hehe


belon upin dan ipin dan rakan kartun yang lain


I ada jugak beli bunga untuk my sis. Ni bunga nya


Nak buat 2 jari, tapi terjadi 2 nak ke 3 jari tegak.hehe


Last sekali posing dengan bunga (nak jugak tayang pic sendiri) ;p


muka dipaksa senyum



Pic ni diambil oleh orang dibawah ni


Cameraman yang profesional iaitu my lil bro


Okla, tu je post untuk kali ini
Walaupun pic2 diatas macam xde kaitan dengan tajuk post.
Pic orang yang di war2kan pon xde.
Xpelah, maybe next post baru i upload pic2 tu.
I ingin mengucapkan
Congratulation to my hawt sister.
Next, next year her master convocation pulak. gilalah.
Ayat macam biasalah berbelit dan rojak. Tapi xkesah pun. haha
For ur info, all pic untuk blog ni dari hp i. Sebab hp ni je yang sentiasa ada di sisiku.

Thanks for reading
See you when i see you

To be continue....

Saturday, October 2, 2010

Happy Birthday!

Assalamualaikum w.h.b

Photobucket



God gave a gift to the world when you were born—
a person who loves, who cares,
who sees a person’s need and fills it,
who encourages and lifts people up,
who spends energy on others
rather than herself,
someone who touches each life she enters,
and makes a difference in the world,
because ripples of kindness flow outward
as each person you have touched, touches others.
Your birthday deserves to be a national holiday,
because you are a special treasure
for all that you’ve done.
May the love you have shown to others
return to you, multiplied.
I wish you the happiest of birthdays,
and many, many more,
so that others have time to appreciate you
as much as I do.

By Joanna Fuchs



Taken From my Facebook

Hidayah Puteri ‎: I send to you warm wishes,that your happiness will be as wonderful as the happiness, you have always given me. If there's something that you're dreaming of then may it all come true, because you deserve it all...HAPPY BIRTHDAY to my beloved, precious and dearest sister Haleeda Halid!

Thursday, September 2, 2010

Kursus di Chow Kit..Kursus Apa??? Bab ke-2

Assalamualaikum semua.
Salam Ramadhan yang ke23
Rasanya sekejap jek Ramadhan kali nie.
pejam celik pejam celik lagi 7 hari masuk bulan Syawal.
Maksudnya lagi 7 harilah kita semua akan beraya. Hooray!!;p
Tapi 1 barang pun xbeli. Bz sangat bekerja sebab tu xbeli apa2.

Ok2
I sambung balik cerita pasal Kursus di Chow kit bahagian yang ke 2 dan terakhir.
Xda apa yang nak diceritakan.
Semua i dah cerita kat post yang sebelumnya.

Just nak share picta with you all







Pengajar dari Juara Saji tengah ajar kitaorang cara nak mengukir buah




Ni pulak hasil dari yang kitaorang belajar. ehehe


honeydew dan tembikai




Hasilnya....











Oklah.
Nak siap2 go to work.
Selamat Berpuasa dan berbuka ;p